Zuckerberg’ten ‘lobicilik’ faaliyeti! Tekelleşme davasına müdahele iddiası

Meta’nın Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg’in, şirketin Instagram ve WhatsApp’ı satın alarak sosyal medyada tekelleştiği iddiasıyla açılan “antitröst” davasında uzlaşma için lobicilik yaptığı öne sürüldü.

Washington Post (WP) gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Federal Ticaret Komisyonunun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasının duruşması 14 Nisan’da görülecek.

ZUCKERBERG BEYAZ SARAY’A GELDİ

Zuckerberg, ABD Başkanı Donald Trump ile antitröst davasına ilişkin olası uzlaşmanın şartlarını görüşmek için dün Beyaz Saray’a geldi.

Ekibindeki bazı kişiler, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasından beri Zuckerberg’in ziyaretinin 3’üncü görüşmeleri olduğuna işaret ederek, şirketin yürüttüğü lobicilik faaliyetinin çok agresif olduğunu savundu.

Eski FTC Başkanı Jon Leibowitz, “Antitröst davalarına karışan büyük şirketlerin Beyaz Saray’a gitmesi alışılmadık bir durum ancak daha önce de yaşanmıştı ama Beyaz Saray’ın antitröst ajansına bu tür bir bilgi verdiğini hiç görmedim çünkü bunun uygunsuz olacağını biliyorlar, eğer bu devam ederse FTC’nin doğru olduğunu düşündüğü şeyi yapacağına güvenim tam” şeklinde konuştu.

Jon Leibowitz

Ekibinden bir kişi, Trump’ın henüz şirketle anlaşıp anlaşmayacağına karar vermediğini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ve FTC sözcüsü, konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

ABD Başkanı Trump, bağımsız olması gereken FTC’nin üzerindeki kontrolünü artırma çabaları kapsamında geçen ay iki Demokrat üyeyi görevden alarak kurumda yalnızca iki Cumhuriyetçi üyenin kalmasına neden olmuştu.

FTC, yine de davayı takip etmeyi sürdüreceğini duyurmuştu.

META, DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Komisyon, Meta’nın 2012’de Instagram’ı 1 milyar dolara ve 2014’te WhatsApp’ı 19 milyar dolara satın aldığında şirketin sosyal medya üzerindeki tekelini sürdürmek için yasa dışı davrandığı iddiasıyla 2020’de dava açmıştı.

FTC, Meta’nın bu uygulamalar için fazla ödeme yaptığını öne sürmüştü.

Meta, nisan ayında federal yargıçtan FTC’nin davasını duruşma yapılmadan reddetmesini talep etmişti.

Related Posts

Otomotiv devi dev fabrikalarını kapatabilir. Kimse tahmin bile edemiyor

Fransız-İtalyan otomotiv devi Stellantis, Avrupa Birliği’nin (AB) karbon emisyon hedeflerine uyum sağlayamaması nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Şirketin Avrupa başkanı Jean-Philippe Imparato, Roma’da düzenlenen bir konferansta, AB’nin CO2 …

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Apple’ın bir döneme damga vuran modeli emekliye ayrıldı

Apple, 2018 yılında piyasaya sürdüğü iPhone XS modelini “külüstür” (vintage) ürünler listesine dahil etti. Bu kararla birlikte iPhone XS, teknoloji tarihindeki yerini alırken kullanıcılar için de bir dönem sona erdi.