Yerli üretimin tahtı sarsıldı: İçkide ithalat 5 yılda yüzde 283 arttı

Alkollü içecek sektöründe yüksek vergi artışları ve artan maliyetler, içki fiyatlarını zirveye taşıdı. Bu durum, ithal ürünlerin yerli üretimi geride bırakmasına neden oldu. Özellikle viski ve votka gibi yüksek alkollü içkilerdeki artış, tüketicilerin tercihlerinde belirgin bir değişim yarattı. 2019 yılında 105,5 milyon dolar seviyesinde olan içki ithalatı, 2024 yılına gelindiğinde 357 milyon dolara çıkarak yüzde 283 oranında büyük bir artış kaydetti.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre, 2024’te viski ithalatı yüzde 45,8 oranında yükselirken, votka ithalatı yüzde 20, bira ithalatı ise yüzde 7,8 artış gösterdi. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu tarafından derlenen dış ticaret verilerine göre, 2024’te 33.163 ton viski ithalatı için 211,4 milyon dolar ödendi. 2019 yılında bu rakam yalnızca 50 milyon dolardı.

2019 yılında içki fiyatları oldukça düşüktü; 50’lik cam şişe biranın fiyatı 9,75 TL, 70’lik viskinin fiyatı 160 TL, 70’lik rakının fiyatı ise 140 TL civarındaydı. Ancak 2025 yılında bir şişe biranın fiyatı yüzde 925 artarak 100 TL’ye yükselirken, 70’lik viskinin fiyatı yüzde 709 artışla 1.295 TL’ye, 70’lik rakının fiyatı ise yüzde 578 artışla 950 TL’ye çıktı.

 

 

Related Posts

Ev fiyatları 10 milyonu aştı: Krediler durdu, ikinci el satışlar uçtu

Ev fiyatları 10 milyon lirayı geçti, vatandai ikinci ele yöneldi. Gayrimenkul sektörünü değerlendiren uzmanlar, kentsel dönüşüm teşvikleri ve yeni finansman modelleriyle birlikte satışların daha da artacağını öngörürken, konut tercihlerinin de değişkenlik gösterdiğine değindi.

Kurumlar vergisi beyanname süresi uzatıldı

Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Mayıs 2025 Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldı.

S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, bankaların performansının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alacağı kararlara bağlı olduğunu belirtti. Ozyavuz, faiz indirimi ve artırımı gibi adımların kârlılığı nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Konut kredisi çekmeden önce dikkat! 5 yıl ve 10 yıl vade arasında büyük uçurum var

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında özel bankalarda konut kredisi faizleri tırmanışa geçti. Kamu bankaları faiz oranlarını sabit tutarken, 5 ve 10 yıl vadeli kredi seçeneklerinde geri ödeme tabloları dikkat çekti.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.