Yerli GPS uygulaması Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendirecek

YENİ TEKNOLOJİLER VE GÜVENLİK: SANAYİNİN ÖNÜNDEKİ TEHLİKE

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” raporuna göre, otomasyonun artması ve cihazlar arası bağlantının yaygınlaşmasıyla, siber güvenlik endişeleri de artıyor. Endüstriyel otomasyon sistemlerinin dış müdahalelere karşı korunması ve önemli verilerin güvence altına alınması hayati önem taşıyor.

Bu çerçevede, yerli siber güvenlik çözümlerinin geliştirilmesiyle, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde küresel bir güç olması hedefleniyor.

KONUMDAN ZAMANA: TÜRKİYE’NİN UZAY FAALİYETLERİNİ ARTIRACAK PROJE

Türkiye’nin stratejik teknolojilere bağımlılığını azaltma ve uzaydaki etkinliğini artırma vizyonu doğrultusunda, GPS benzeri küresel sistemlere alternatif sağlayacak olan Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi planlanıyor. Bu sistem sayesinde Türkiye, kendi uyduları üzerinden hassas konum, navigasyon ve zamanlama verileri elde edebilecek.

Sistem; askeri güvenlikten sivil iletişime, akıllı ulaşım ağlarından hassas tarım uygulamalarına kadar birçok alanda önemli rol oynayacak. Bu doğrultuda, atomik saat üretiminden özel sistemlerin dayanıklılığını artırmaya kadar çeşitli adımlar atılıyor. Ayrıca, Uydu Tabanlı İyileştirme Sistemi ve nihayetinde Bölgesel Uydu Konumlama Sistemi’nin kurulması amaçlanıyor.

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı iş birliğiyle geliştirilen rubidyum atomik saatin prototipi uzay koşullarına uygunluk testlerinden geçiriliyor. Aynı zamanda, küp uydu tasarımı tamamlanmış durumda ve alt sistemlerin üretimi ile tedarik süreçleri devam ediyor. Bu adımlar, hem milli teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlayacak hem de özel sektör girişimcilerine yeni fırsatlar sunacak.

YERLİ DİJİTAL EKOSİSTEM: HARİTADAN SOSYAL MEDYAYA

Dijital çağda, bağımsızlık sadece donanım değil aynı zamanda yazılım ve platform altyapısında da önemli. Türkiye, yerli harita ve navigasyon sisteminden başlayarak, milli arama motoru, sosyal medya platformları ve yapay zeka destekli uygulamalara kadar geniş bir dijital ekosistem oluşturma yolunda ilerliyor.

Bu platformların yerli girişimlerle geliştirilmesi; teknolojik bağımsızlığı güçlendirecek ve yurtdışına çıkan veri ve ekonomik kazancın yerelde kalmasını sağlayacak. Aynı zamanda, Türkiye’nin özgü ulaşım dinamiklerini, şehir planlamasını ve kültürel ihtiyaçları kapsayacak yerli harita ve navigasyon uygulaması uluslararası alanda rekabet edebilecek düzeye getirilecek.

Son olarak, dijital güvenliğin sağlanması, yerel kullanıcıların korunması, adil rekabet ortamının oluşturulması ve altyapının milli güvenliğinin güçlendirilmesi için Türkçe büyük dil modeli ve yapay zeka temelli yeni nesil uygulamalar stratejinin merkezinde yer alacak.

Related Posts

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Apple’ın bir döneme damga vuran modeli emekliye ayrıldı

Apple, 2018 yılında piyasaya sürdüğü iPhone XS modelini “külüstür” (vintage) ürünler listesine dahil etti. Bu kararla birlikte iPhone XS, teknoloji tarihindeki yerini alırken kullanıcılar için de bir dönem sona erdi.

Vivo’dan ezber bozan hareket: Gözler Apple’a döndü

Akıllı telefon ve giyilebilir teknoloji pazarında uzun süredir devam eden ekosistem kilitlenmesi, Vivo’nun bu cesur adımıyla kırılabilir mi sorusunu akıllara getirdi. Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden David Nield’in de dikkat çektiği bu …