Yeni geliştirilen çipler elektrik yerine ışık kullanıyor

Teknoloji Dünyası Hakkında Yenilikçi Bir Haber

Bilişim dünyasında devrim niteliğinde bir adım atılarak, ışığı kullanarak hesaplama yapabilen yeni nesil çipler geliştiriliyor.

ABD merkezli teknoloji şirketleri Lightelligence ve Lightmatter, fotonik çiplerle yapay zeka ve veri analizi gibi konularda daha hızlı ve enerji tasarruflu çözümler sunarak bilişim alanında önemli gelişmelere imza atıyor.

Bu yenilikçi adımlar Nature dergisinde de yer alarak, bilişim teknolojileri alanında büyük bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Yapay Zeka İşlemleri İçin Işık Tabanlı Çipler

Geleneksel bilgisayarlar, hesaplamaları elektronik sinyallere dönüştürerek gerçekleştirirken, Lightelligence ve Lightmatter’ın geliştirdiği yeni cihazlar, ışığı doğrudan kullanarak matris çarpımı gibi matematiksel işlemleri gerçekleştirebiliyor.

İlk uygulamalarda elektronik bileşenlerin hala kullanıldığı bu cihazlar, ışık tabanlı çekirdeklerle yapay zeka uygulamalarında hız ve verimlilik sağlayarak geleneksel mimarilerden farklı bir yaklaşım sunuyor.

Lightelligence’ın PACE adını verdiği cihaz, fotonik ve elektronik çipleri birleştirerek finans, üretim ve nakliye sektörlerinde önemli olan optimizasyon problemlerinin çözümünü iyileştirmeyi hedefliyor.

Lightmatter’ın esnek işlemcisi ise dört ışık tabanlı çipi iki elektronik çip ile bir araya getirerek, ChatGPT gibi dil modelleri ve Pac-Man gibi oyunlarda kullanılan derin öğrenme algoritmalarını çalıştırabiliyor.

Bu da fotonik çiplerin, günlük hayatta kullandığımız teknolojilerle entegrasyonunun mümkün olduğunu gösteriyor.

Related Posts

iPhone 17 için nefesler tutuldu! Türkiye fiyatı belli oldu

Her yıl olduğu gibi bu yılda tanıtımı yapılması beklenen iPhone 17 için geri sayım başladı. Yeni telefonun Türkiye fiyatı ortaya çıktı.

Otomotiv devi dev fabrikalarını kapatabilir. Kimse tahmin bile edemiyor

Fransız-İtalyan otomotiv devi Stellantis, Avrupa Birliği’nin (AB) karbon emisyon hedeflerine uyum sağlayamaması nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Şirketin Avrupa başkanı Jean-Philippe Imparato, Roma’da düzenlenen bir konferansta, AB’nin CO2 …

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.