Uzmanı uyardı: ‘Fazla beslenme bebeklerde reflüye neden olabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Ömer Çetin, bebeklerde sıklıkla görülen reflü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Çetin’e göre, bebeklerde reflü genellikle fizyolojik bir durumdur ve çoğu zaman 12-18 ay arasında kendiliğinden iyileşir. Bebeklerin sindirim sistemi olgunlaştıkça reflünün azaldığını belirten Çetin, uygun beslenme alışkanlıklarının bu durumu olumlu yönde etkileyebileceğini vurguladı.

REFLÜNÜN BAŞLICA NEDENLERİ

Bebeklerde gastroözofageal reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumunu ifade eder. Bu durumun altında yatan başlıca nedenler arasında alt özofagus sfinkterinin henüz gelişmemiş olması, sıvı ağırlıklı beslenme, uzun süre yatar pozisyonda kalma, küçük mide kapasitesi ve erken doğum sayılabilir. Ayrıca, inek sütü proteini alerjisi ve fazla beslenme de reflüyü tetikleyen etmenler arasında yer alır.

BEBEKLERDE REFLÜ BELİRTİLERİ

Reflü, bebeklerde sık kusma, ağzına yemek gelmesi, huzursuzluk, kilo kaybı, ağlama ve yutma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer bebekte şiddetli veya sürekli kusma, kilo alamama ve huzursuzluk gibi belirtiler varsa, bu durum ciddiye alınmalı ve doktora danışılmalıdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Reflünün tedavisinde, bebeklerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önemlidir. Sık ve az miktarda beslenme, beslenme sırasında dik pozisyonda tutma, beslenme sonrası dik pozisyonda bekletme gibi yöntemler reflüyü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, gaz çıkarma konusuna dikkat etmek ve anne sütü ile beslemeye devam etmek tavsiye edilmektedir. Reflü şüphesi durumunda ek testler, endoskopi ve pH metri gibi yöntemlerle tanı konulabilir.

REFLÜ RİSKİ YÜKSEK OLAN BEBEKLER

Prematüre bebekler, düşük doğum ağırlıklı bebekler ve aşırı beslenen bebekler, reflü riski taşıyan bebekler arasında sayılabilir. İnek sütü proteini alerjisi olan, nörolojik gelişim geriliği yaşayan ve solunum yolu problemleri olan bebekler de yüksek risk altındadır.

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR

Çok sık, şiddetli veya fışkırır tarzda kusmalar, yetersiz kilo alımı, yemek borusunda tahriş, kusmukta kan görülmesi gibi durumlar, mutlaka doktor kontrolü gerektiren belirtilerdir. Erken teşhis ve tedavi, bebeklerin sağlığı ve gelişimi için büyük önem taşır.

TEDAVİ EDİLMEYEN REFLÜ

Tedavi edilmeyen reflü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERH) olarak adlandırılabilir ve bu durum yetersiz kilo alımı, yemek borusunda tahriş, solunum yolu rahatsızlıkları ve uyku problemlerine yol açabilir.

Related Posts

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor.