Türkiye’nin ham çelik üretimi düştü

Türkiye’nin Çelik Üretimi ve Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azalarak 3,1 milyon ton seviyesine geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim yüzde 3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

Nihai mamul tüketimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,2 azalarak 2,6 milyon ton olarak belirlendi. Yılın ilk çeyreğinde ise tüketim yüzde 7,3 azalışla 9,1 milyon ton seviyesinde hesaplandı.

Çelik Ürünleri İhracatında Artış Gözlemlendi

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak yüzde 31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise yüzde 18,6 yükselerek 1 milyar doları aştı.

Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ihracatı miktar bazında yüzde 18,5, değer bazında ise yüzde 8,4 artışla sırasıyla 3,8 milyon ton ve 2,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik ürünleri ithalatı martta miktar bazında yüzde 23,6 azalışla 1,2 milyon ton, değer bazında ise yüzde 24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ithalatı miktar bazında yüzde 4,6 artışla 4,2 milyon ton seviyesine yükseldi. Değer bazında ise ithalat yüzde 4,2 azalışla 3 milyar dolar olarak belirlendi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 84,6 seviyesine yükseldi.

Türkiye, Üretimde 7. Sırada Konumunu Korudu

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın açıklamalarına göre, dünya çapında hurda talebinde artış öngörülürken, Türkiye 9,3 milyon tonluk üretimiyle dünyada 7. sırada yer aldı.

2030’a gelindiğinde hurda talebinin yüzde 20 artması beklenirken, Türkiye’nin hurda ithalatında yüzde 20’lik paya sahip olması ve olası kısıtlamalar göz önüne alındığında, alternatif pazarlardan ve girdilerden hurda ihtiyacını karşılamak ve yerli hurda üretimini artırmak önem arz etmektedir.

Related Posts

Piyasalarda gün ortası – 2 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1 değer kazanarak 9.169,54 puana yükselirken, en çok işlem gören hisseler belli oldu.

Ekonomist Filiz Eryılmaz’dan kritik uyarı: Altın alacaklar bu seviyelere dikkat etmeli

Altında tarihi rekorların ardından başlayan düşüş yatırımcıları tedirgin etti. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, altındaki son durumu ve yatırımcıların nasıl hareket etmesi gerektiğini değerlendirdi. Eryılmaz, “Altın düşüyor çünkü yatırımcı artık potansiyel görmüyor. Ancak yıl sonunda yön yine yukarı olacaktır.” ifadelerini kullandı. Eryılmaz altın alımı yapacaklar içinse fiyat aralığı önerisinde bulundu.

IMF’den kritik Türkiye raporu: Dolar tahmini 45 lirayı aştı

IMF’nin büyüme tahmini yüzde 2.7, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 31 iken, OVP yüzde 4 büyüme ve yüzde 17.5 enflasyon öngörüyor. Ayrıca IMF’ye göre dolar yıl sonu 45.2 lirayı aşabilir.

Dönüşüm için destek artışı Resmi Gazete’de

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik depremin ardından hız kazanması beklenen kentsel dönüşüm için hibe, kredi ve tahliye desteklerinde yapılan artış Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Emekliye kurban hayal

Türkiye Emekliler Derneği Mamak Şube Başkanı Murat Tokgöz, “Emekli aradan geçen sürede kurbanın bir buduna razı olmaya mecbur bırakıldı” dedi.

Kişilere ait taşınmazlar için acele kamulaştırma çalışmaları yapılacak

Yozgat, Kütahya ve Nevşehir’in bazı ilçelerindeki kişilere ait taşınmazlar yapılacak projeler için acele kamulaştırılacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir