Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Özel, Davos’un ardından değerlendirdi: Türkiye yapay zekâ yarışının neresinde?

Davos Zirvesi’nde Yapay Zekâ Ana Gündem Maddesi Oldu

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 2025 yılı için gerçekleştirdiği Davos Zirvesi, dünyanın dört bir yanından gelen karar vericileri, akademisyenleri, girişimcileri ve uzmanları bir araya getirdi. Bu yılki zirvenin en sıcak konusu yapay zekâ (AI-YP) olurken, Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ertürk Özel, “Avrupa ve Türkiye’nin yapay zekâ yarışındaki gelişmelere henüz yalnızca seyirci kalması, politik, altyapısal ve yetenek erişimi gibi engellerin aşılamaması durumunda büyük bir fırsat kaybına dönüşebilir ” değerlendirmesinde bulundu.

Yapay Zekâ Tartışmaları Davos’ta Ele Alındı

Dünya Ekonomik Forumu’nun İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlediği 55. Yıllık Toplantıları kapsamında yapay zekâdaki son gelişmeler masaya yatırıldı. Yapay zekânın önemli bir gündem maddesi olduğu toplantıda, siyasiler ve iş dünyası liderleri yapay zekânın sunduğu risk ve fırsatları değerlendirdi.

Toplantının ardından, yapay zekâ tartışmalarını ele alan Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı ve hukukçu Osman Ertürk Özel, “Yapay zekâ yarışında Amerika lider bir konumda görünürken, Çin’in yüksek teknoloji donanımlı ve açık kaynak kodlu Deepseek çözümü ise son günlere damgasını vurdu. Avrupa ve Türkiye’nin ise bu gelişmelere henüz yalnızca seyirci kalması, politik, altyapısal ve yetenek erişimi gibi engellerin aşılamaması durumunda büyük bir fırsat kaybına dönüşebilir” dedi.

“Türkiye hâlâ treni kaçırmış sayılmaz”

Türkiye’nin yapay zekâ yarışında ilk aşamada en azından çok iyi bir yakın takipçi olması gerektiği açık” diyen Özel, şöyle devam etti:

Türkiye, genç ve yetenekli nüfusuyla hâlâ bu treni kaçırmış değil. Ancak bu avantajı değerlendirmek için kapsamlı yapay zekâ raporları hazırlanmalı, net stratejiler belirlenmeli ve insan kaynağına yatırım yapılmalı. Bunun yanında, yüksek kapasiteli bilişim altyapısı, modern veri merkezleri ve hızlı internet bağlantısı gibi kritik altyapılar için kaynak ayrılmalı. Yapay zekâ alanında güçlü bir ekosistem oluşturmak, Türkiye’nin bu küresel yarışta yerini alabilmesi için artık bir zorunluluk.”

“Doğru Girişimle Yatırımı Eşleştiren Verimli Bir Sistem İnşa Edilmeli”

“Öncelik teknoloji ve girişim ekosistemine yapılan yatırımın verimli hale gelmesini temin etmek olmalı. Türkiye, bu ekosisteme gerek muafiyetler gerekse de teşvikler yoluyla çok ciddi yatırım yapıyor fakat her zamanki gibi en temel meselemiz ‘verimlilik.’

Mesele gerçekten hak eden doğru girişim ile yatırımı buluşturabilme meselesi. Bu noktada sistemin teşvik ve muafiyetlerden ziyade girişimcilere doğrudan mali kaynak yaratılabilecek çözümlere yönelmesi gerekiyor. Kamu bankaları girişimlere özel krediler ve benzeri çözümler ile sürece katkı sağlamalı. Diğer yandan girişimleri önceleyen bir banka kurulması fikri üzerinde de durulması gerektiğini düşünüyorum.

Tabii ki ahbap çavuş diyalogları bir kenara bırakan ve gerçekten iyi elenmiş girişimleri hedefleyen bir sistem inşa edilmeli. Teknolojinin yeni dünyayı yakalamada en kestirme yol olduğunu unutmamalı, bu konuda dünyaya entegrasyonumuzu her zamankinden daha iyi seviyede tutmalıyız.” (ANKA)

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Bahçeli: Sivil direniş kışkırtmalarının darbeye davet olduğunun farkındayız, yüreğiniz yetiyorsa çıkın sokağa da görelim!

TIKLAYIN – RTÜK Başkanı Şahin’den Halk TV’ye: Gereği yapılacak

TIKLAYIN – Son anketten çarpıcı sonuç: İmamoğlu CHP’nin adayı, Mansur Yavaş bağımsız aday olursa oy oranları nasıl olur?

TIKLAYIN – “Turpun büyüğü” dediği bilirkişiyi açıkladı, hakkında dakikalar içinde soruşturma başlatıldı; İmamoğlu’nun çıkışını gazeteler nasıl gördü?

TIKLAYIN – Rıza Türmen | Türkiye’de ifade özgürlüğü

Related Posts

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Apple’ın bir döneme damga vuran modeli emekliye ayrıldı

Apple, 2018 yılında piyasaya sürdüğü iPhone XS modelini “külüstür” (vintage) ürünler listesine dahil etti. Bu kararla birlikte iPhone XS, teknoloji tarihindeki yerini alırken kullanıcılar için de bir dönem sona erdi.

Vivo’dan ezber bozan hareket: Gözler Apple’a döndü

Akıllı telefon ve giyilebilir teknoloji pazarında uzun süredir devam eden ekosistem kilitlenmesi, Vivo’nun bu cesur adımıyla kırılabilir mi sorusunu akıllara getirdi. Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden David Nield’in de dikkat çektiği bu …