Tarifeler yapay zeka pazarını nasıl etkiliyor?

Kurumun Dikkat Çektiği Teknoloji Sektöründe Tarife Türbülansı

Bir belgeye göre, ABD Başkanı tarifelerinin yapay zeka pazarını belirsizleştirdiği ve işletmeleri tedarike ve yatırımlara yönlendirdiği söyleniyor.

Karlılık ve Müşteri Kaybı Riski

Örneğin, ABD’de iş yapan şirketler %10 gümrük vergisi ile karşılaşabilirken, Çin mallarına %145 gümrük vergisi uygulanıyor. Bu durum, birçok sektörün Çin’den yüksek teknoloji ürünü veya bileşenleri satın almasına rağmen yerli üretimi artırmayı hedeflese de, dışa bağımlılığın yoğun olduğu sektörler için zorluklar doğuruyor.

Ayrıca, dışarıdan gelen çelik, alüminyum, bakır ve elektrikli ekipmanların fiyat artışları nedeniyle ABD’de veri merkezi kurmanın maliyeti artacak.

Büyük şirketlerin sermaye harcamalarını artırması gerekecek ve buna bağlı olarak rekabet güçleri etkilenecek. Veri depolama sistemleri ve ağ ekipmanları için artan maliyetler, veri merkezi operatörlerini olumsuz etkileyecek ve karlılıklarını düşürmelerine veya müşteri kaybetme riski ile karşı karşıya bırakacak.

BT Altyapısında Baskı

Tarifeler, ABD’li taşıyıcıları bileşen tedariklerini çeşitlendirme yönünde teşvik edebilir ve yerel üretime yatırım yapmalarını teşvik edebilir. ABD’nin kendine yetebilir hale gelmesi, küresel tedarik zincirlerini olumsuz etkileyebilir ve bazı şirketler artık ABD’nin yeni şemasına dahil olmaya çalışıyor.

Yarı iletkenlerin gümrük vergilerinden muaf tutulmasına rağmen, daha geniş BT sektörünün etkileneceğini belirtiliyor. Yeni tarifeler nedeniyle, HPE’nin gelirlerinin düşeceği ve buna bağlı olarak sunucularının fiyatlarının önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor.

ABD’de üretilen politikasını benimseyen bazı şirketlerin bile yabancı bileşenlere bağımlı olduğu ve maliyet artışlarının müşterilere yansıtılacağı belirtiliyor. Ayrıca, uluslararası pazardaki alıcıların Lenovo veya Huawei’den daha rekabetçi ürünler alabileceği ve bu durumun veri merkezi genişlemesini yavaşlatacağı ve temel bileşenlere olan talebi azaltacağı öngörülüyor.

Dondurulan Projeler

TSMC ve Intel gibi şirketler, ABD’de yarı iletken üretimine yatırım yapma sözü vermiş olsalar da, üretim tesislerinin kurulmasının kârsız hale gelmesi nedeniyle bu çabaları tehdit ediyor. Uzmanlara göre, bu koşullar altında birçok projenin dondurulabileceği veya iptal edilebileceği söyleniyor.

En muhtemel senaryo, yapay zeka altyapısına yapılan yatırımların dışarı akmasıyla birlikte, ABD’nin yapay zeka pazarındaki lider konumunu kaybetmesi olabilir.

Maliyet artışlarının BT bütçelerini etkileyeceği ve şirketlerin yapay zeka projelerini gözden geçirmesi gerekeceği belirtiliyor. Sonuç olarak, yapay zeka benimsenmesini yavaşlatacak ve ABD’nin liderliğini Çin’e kaptırmasına neden olabilecek politikaların yapay zeka sektörünü nasıl etkileyeceği merak konusu.

Related Posts

İsviçre’de enflasyon yüzde 0’a indi

İsviçre’de enflasyon yüzde 0’a indi

SGK Uzmanı Özgür Erdursun emekli maaşının kaç lira olacağını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu açıkladı. TÜİK’in açıkladığına göre nisan ayı enflasyonu yüzde 3,00 olurken, yıllık enflasyon 37,86 olarak kayıtlara geçti. Bu verilerle birlikte milyonlarca emekli ve memuru ilgilendiren …

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Memur ve emeklinin maaş zammı ne kadar olacak? İşte 4 aylık enflasyon farkı

TÜİK, nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlarla birlikte memur ve emeklilerin 4 aylık maaş zammı netleşti. SGK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı yüzde 13.36 olurken, memur ve memur emeklileri için ise dört aylık zam oranı yüzde 12.29 olarak belirlendi.

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Ekonomistler piyasanın enflasyon beklentisindeki artışı nasıl yorumluyor?

Ekonomistler piyasanın enflasyon beklentisindeki artışı nasıl yorumluyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir