Sıfır araç almak hayal oldu ikinci ele akın başladı!

İkinci El Araç Piyasasında Son Durum: Sıfır Araçlara Zam Geldi, İkinci Ele Olan Rağbet Arttı

İkinci el araç piyasasında son durum, araç satın almak isteyen vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Özellikle sıfır araçlara gelen son zamların ardından araç sahibi olmak isteyenler gözünü ikinci el piyasasına çevirmeye başladı. Ancak araç almak isteyenlerin ikinci elde özellikle odaklandığı bazı kriterler bulunuyor. Otomotiv piyasaları uzmanı Aykan Ceylan, “İnsanlar bu araçları satın almak istiyorlar” detaylarını paylaştı.

Sıfır araçlara uygulanan zamlar sonrasında ikinci el araçlara olan ilgi arttı. Peki, ikinci el araç fiyatları nasıl seyrediyor? Sıfır araçlara gelen zamların ardından gözler tekrar ikinci el piyasasına çevrilirken özellikle belirli model ve kriterlere sahip araçlara yoğun talep olduğu görüldü. İşte ayrıntılar…

Selver Gözüaçık’ın Ekol TV’de yer alan haberine göre, “Sıfır araçlara zam geldi. Araç almak isteyenler ikinci ele yöneldi. Kriterler yüksek tabii ki ikinci elde. Bizim bir hastalığımız var; aracın hasar görmemiş olması, 2 yaşından büyük olmaması, en fazla 30-40 bin kilometrede olması gibi kriterler belirleniyor. Bu kapsamda, 2-3 yaş aralığında ve 30-40 bin kilometre civarında olan araçlar ikinci elde büyük ilgi görüyor. Fiyatlar artış gösteriyor. Ancak diğer araçlar, örneğin 150 bin kilometreyi aşmış ve 7 yaşından büyük olan araçların alıcı bulmakta zorlandığı görülüyor” şeklinde konuştu.

Otomotiv sektöründe yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte fiyatların artması araç almak isteyenleri ikinci el piyasasına yöneltmeye başladı. Otomotiv piyasaları uzmanı Aykan Ceylan, “Döviz kurlarındaki artış, enflasyon, sürekli olarak otomobillere zam gelmesi” gibi nedenlerle fiyatların yükseldiğini belirtti. Farklı markalara ait 330 modelin tümünde zam uygulanmış durumda. Bazı modellerin fiyatı yüzde 10’dan fazla arttı.

Ceylan, “Fiyatlar yükseldikçe insanların alım gücü de düşüyor ve istedikleri araca ulaşmakta güçlük çekiyorlar veya ulaşamıyorlar” şeklinde ifade etti.

Sıfır araçlara uygulanan son zamların ardından vatandaşların gözü tekrar ikinci el piyasasına çevrildi. İkinci el araç almak isteyenlerin dikkat ettiği iki önemli kriter bulunuyor. Bunlardan ilki kilometrenin düşük olması, diğeri ise aracın yaşının genç olması. Ceylan, “Dolayısıyla 1 yaşındaki araçlara yoğun talep var, kilometresi 30 bini aşmayan ve özellikle otomatik vites seçeneği bulunan araçlar büyük ilgi görüyor. İnsanlar sorunsuz araçlar tercih ediyorlar. Araba satın almakla iş bitmiyor. Kasko, trafik sigortası masraflarını karşılamak, bakım maliyetlerini üstlenmek, olası sorunlarla uğraşmamak ve ileriye dönük zarar etmemek için dikkatle araç seçimi yapıyorlar” açıklamasında bulundu.

SUV segmenti de hareketli bir dönemden geçiyor. Satılan her iki araçtan biri SUV modellerinden oluşuyor. Ceylan, “Son 2 yılda SUV modellerine olan ilginin arttığını ve talebin yükseldiğini gözlemliyoruz. Şu anda Türkiye’de satılan her 100 araçtan 50 tanesi SUV modelleridir” dedi.

Related Posts

Trump vergiyi onayladı, belgeleri paylaştı! 1 Ağustos’ta başlıyor

Küresel ticaret düzeni bir kez daha ABD’nin korumacı politikalarının etkisi altına giriyor. Başkan Donald Trump, Avrupa Birliği ve Meksika’dan ithal edilen mallara yönelik yeni vergi kararını kamuoyuna duyurdu. Açıklama, Trump’ın sahibi olduğu sosyal …

Duster’dan sonra Boreal de geliyor

Türkiye’nin en büyük otomobil üreticilerinden OYAK Renault’nun geçtiğimiz yıllarda açıkladığı 400 milyon avroluk yatırımın modelleri belli olmaya devam ediyor. Duster üretimiyle başlayan yatırımın ikinci modeli ise yeni C SUV Boreal oldu. 2026’da üretilmeye başlanması planlanan model 54 ülkeye Türkiye’den ihraç edilecek.

Türkiye’ye 4 milyar 727 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolar oldu.

Rekabet Kurumu’ndan Google’a ceza: 6 ay süre verildi!

Google’a yönelik alınan önceki kararlara rağmen, rekabet ihlali tespit edildi. Rekabet Kurumu, uygulamanın devam ettiği süre boyunca para cezası verdiğini açıkladı.

Avrupa’daki son üreticiydi… Dev tesis iflas etti

Avrupa’dan güneş enerjisi sektörü derin bir krizden geçiyor. Artan enerji maliyetleri ve Çin’den gelen sübvansiyonlu ürünlerin yarattığı yoğun rekabet, ülke genelinde güneş paneli üretimini olumsuz etkiliyor. Bu durum Avrupa’da son güneş paneli üreticisi olan dev şirketi de etkiledi. İflas başvurusu yapan şirket 250 çalışanının etkileneceğini duyurdu.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi