Kilis’te Yorgancılık Tehlikede

Kilis’in tescilli yorgan ustaları devlet desteği bekliyor

Kilis’in tescilli yorgan ustaları, asırlık mesleklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Mesleğin geleceğini tehdit eden çırak yetişmemesi ve düşük kazançlar, yorgan ustalarını endişelendiriyor.

Eskiden Kilis’te 50-60 kişinin çalıştığı yorgancılık mesleği, günümüzde sadece üç kişiyle sınırlı. Ustalar, zanaatin yaşatılabilmesi için devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiriyor.

Yorgan ustası Mustafa Yılmaz, “Kalfaların yanında çıraklar çalışırdı. Şimdi ise bir kalfa bile bulmak zor. 20 yıldır çırak yetiştiremiyoruz. Yorgancılık neredeyse yok olma noktasına geldi. Kilis’te üç yorgancı dükkanı kaldı, eskiden ise 50-60 civarıydı” diye konuştu.

Diğer bir yorgancı ustası İlhan Karataş ise mesleğin kıymetinin anlaşılmadığını belirterek, “Yorgancılık el becerisi ve sevgi gerektiren bir zanaattır. Ancak gençler bu mesleği tercih etmiyor. Zanaatımıza sahip çıkılmadığı sürece bu meslek tehlikeye girecek” açıklamasında bulundu.

Yorgancı ustası Karataş, bir yorganın çıkma süresinin modeline göre değiştiğini ve kazancının asgari ücretle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ifade etti. Kendini iyi hissettiği zamanlarda 22 bin TL’ye kadar kazanabildiğini ancak mesleğin zorlukları nedeniyle motivasyonunun önemli olduğunu aktardı.

Kilis’in yorgancılık mesleği adına umutlarını devlet desteğine bağlayan ustalar, mesleklerini geleceğe taşımak ve yaşatmak için devletin desteğini bekliyor. Yılmaz, “Yorgancılığı Avrupa’ya, Amerika’ya bile satabiliriz. Ancak destek almazsak, bu güzel meslek yok olabilir” dedi. – KİLİS

Related Posts

Bakan Kurum Ödemiş’te orman yangını koordinasyon toplantısına başkanlık etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orman yangının meydana geldiği İzmir’in Ödemiş ilçesinde düzenlenen koordinasyon toplantısına başkanlık ederek çalışmalarla ilgili son durumu değerlendirdi.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Bakan Kacır, Togg’un oyunu kurallarına göre oynayan bir marka olduğunu bildirdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg’un oyunu kurallarına göre oynayan ve oyun kurucu olma iddiası taşıyan bir marka olduğunu bildirdi.

Ankara’nın ünlü termal oteli bir kez daha icradan satılıyor!

Ankara Haymana’nın ilk ‘muhafazakar’ oteli olarak bilinen Ravza Termal Otel, 200 milyon lira bedelle icradan satışa çıktı.

Vatandaş Bakan Şimşek’i topa tuttu: Ekonomik modeliniz ile emekli dibi gördü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Vatandaşlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yüzde 1,37 olarak açıkladığı haziran enflasyon verilerini “Enflasyonda yavaşlama …

Memur ve memur emeklisinin Temmuz 2025 zammı belli oldu

Türkiye’de milyonlarca emekliyi ilgilendiren zam oranları netleşti. Türkiye’de çalışan ve emekliyi doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren maaş zamları devreye girdi. Memur ve memur emeklileri yüzde 15.57, SGK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul ve yetimlerin alacağı zam oranı da yüzde 16.67 oldu.