Kakao fiyatları yüzde 30’un üzerinde geriledi

Kakao Fiyatlarındaki Değişimler Gözlemleniyor

Kakao fiyatlarında geçen sene görülen hareketlilikler, bu sene de devam ediyor. Geçtiğimiz yıl kakao fiyatlarında rekor seviyeler görülürken, bu yıl ise tam tersi bir eğilim hakim.

ABD’de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’de kakaonun ton başına fiyatı 2024’te rekor seviyeye ulaşarak 12 bin 931 dolara kadar çıktıktan sonra yüzde 178,2 artışla 11 bin 675 dolara çekilmiş, ancak bu yıl yüzde 33,3 azalarak 8 bin doların altına inmiş durumda.

Geçen yıl arz endişeleriyle kakao fiyatlarının yükseldiği bilinmekte. Batı Afrika’daki olumsuz hava koşulları ve küresel stoklardaki düşüş, kakao fiyatlarında ralliye neden olmuştu. Fildişi Sahili ve Gana’daki zayıf üretim, kakao fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasında büyük rol oynadı.

Kakao arzında yaşanan sorunların temel nedeni uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmur gibi kötü hava koşulları olarak belirtilirken, bitki hastalıkları da verimi olumsuz etkiledi. CSSVD virüsü, kakao ağaçlarının ölmesine neden olarak üretimde aksaklıklara yol açtı.

Kakao fiyatlarının aşırı yükselmesi talebi olumsuz etkilerken, kakao üretiminin artması fiyatları aşağıya çekmekte. Bu durumda kakao fiyatlarında iniş çıkışlar beklenirken, uzmanlar kalıcı rekor seviyelerin sürdürülebilir olmadığını belirtiyor.

Zafer Ergezen’in Değerlendirmesi

Vadeli işlem ve emtia uzmanı Zafer Ergezen, kakao fiyatlarının özellikle Batı Afrika’daki kuraklığın etkisi altında olduğunu ifade ederek, gelecek sezon üretim tahminlerinin geçen seneninkinden daha iyi olduğunun altını çizdi.

Batı Afrika’da yaşanan rekolte düşüşü ve üretim azalışının dünya kakao üretimini etkilediğini belirten Ergezen, gelecek sezonun üretim beklentilerinin yüksek olduğunu vurguladı. Kısa vadeli fiyat değişikliklerine karşın genel eğilimin satış yönünde olduğunu dile getirdi.

Oran van Dort’un Analizi

Rabobank Emtia Analisti Oran van Dort, kakao fiyatlarının düşmesinde iyileşen hava koşullarının etkili olduğunu belirtti. Batı Afrika’daki arz sorunlarının yanı sıra düşük gübre kullanımı ve çiftçilerin tarımdan vazgeçmesinin fiyatları etkilediğini aktardı.

Spekülatif faaliyetlerin etkisiyle fiyat artışları yaşanan dönemin ardından kakao piyasasında düşüş eğilimi gözlendiğini söyleyen Dort, çikolatalı şekerleme üreticilerinin fiyat artırma kararlarının talebi olumsuz etkilediğini belirtti.

Uluslararası Kakao Organizasyonu’nun üretim fazlası açıklaması, kakao fiyatlarının oluşumunda önemli bir rol oynarken, tüm büyük şirketlerin fiyat güncelleme çalışmalarının piyasada dalgalanmalara neden olduğunu ifade edildi.

Related Posts

Yunusemre Belediyespor’un Yüzücüleri Balıkesir’de Başarıya İmza Attı

Yunusemre Belediyespor’un yüzücüleri, Balıkesir’deki Sporcu Eğitim Merkezi Seçme Yarışları’nda önemli dereceler elde etti. Irmak Pekkarakaş, 800 metre serbestte Türkiye üçüncüsü olurken, diğer sporcular da çeşitli sıralamalarla dikkat çekti.

Yoksulluk sınırı asgari ücreti 4’e katladı

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Altında bu hafta son olabilir!

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Geçen haftayı düşüşle açan altının çıkışı yüksek oldu. Yeni haftada da yükseliş sürdü. Küresel gerilimlerden etkilenen altın …

Trump vergiyi onayladı, belgeleri paylaştı! 1 Ağustos’ta başlıyor

Küresel ticaret düzeni bir kez daha ABD’nin korumacı politikalarının etkisi altına giriyor. Başkan Donald Trump, Avrupa Birliği ve Meksika’dan ithal edilen mallara yönelik yeni vergi kararını kamuoyuna duyurdu. Açıklama, Trump’ın sahibi olduğu sosyal …

Duster’dan sonra Boreal de geliyor

Türkiye’nin en büyük otomobil üreticilerinden OYAK Renault’nun geçtiğimiz yıllarda açıkladığı 400 milyon avroluk yatırımın modelleri belli olmaya devam ediyor. Duster üretimiyle başlayan yatırımın ikinci modeli ise yeni C SUV Boreal oldu. 2026’da üretilmeye başlanması planlanan model 54 ülkeye Türkiye’den ihraç edilecek.

Türkiye’ye 4 milyar 727 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolar oldu.