IMF’den kritik Türkiye raporu: Dolar tahmini 45 lirayı aştı

IMF, Türkiye İçin Büyüme ve Kur Beklentilerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin büyüme, enflasyon ve kur beklentilerini güncelledi ve Orta Vadeli Program (OVP) tahminleri arasında önemli farklar ortaya çıktı. IMF’nin Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, hükümetin 2025 yılı için OVP’de öngördüğü yüzde 4’lük büyüme, IMF tarafından yüzde 2.7 olarak tahmin edildi. Bu tahminler, Ekim 2024 tahminlerine göre daha olumsuz bir tabloyu ortaya koyuyor.

OVP 3 Ayda 1 Güncellenmeli

IMF’nin raporunda, Türk Lirası karşısında doların değeri de büyük değişiklikler gösteriyor. Bu yıl için 1.5 lira, gelecek yıl için ise 5 lira artış öngörülüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez’e göre, 2025 yılı sonunda dolar kurunun 45.2 seviyesine ulaşabileceği hesaplanıyor. IMF’nin ise bu yıl için ortalama kur tahmini 41.8 TL olarak belirlendi.

Eğilmez, OVP’nin büyüme, enflasyon ve kur beklentilerinin gerçekçilikten uzak olduğunu belirterek, OVP’nin 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğini vurguladı. En dikkat çeken nokta ise IMF’nin Türkiye’nin enflasyon durumunda yaşanan bozulma. IMF, Türkiye’nin 2025 enflasyon tahminini önceki rapora göre 7 puan artırarak yüzde 31 olarak güncelledi. Ancak hükümetin OVP’deki hedefi yüzde 17.5 iken, Merkez Bankası’nın ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 24 olarak revize edildi.

IMF’ye Göre Türkiye 2022’de ‘Sürünen Kur’a Geçti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Koşullar TCMB’nin kuru önemli ölçüde yönettiği bir süreç gerektiriyor” açıklamasıyla kontrollü kur politikasının uygulandığını duyurdu. IMF ise Türkiye’nin 2023’ten bu yana sürünen kur (kontrollü yükselen) rejimini benimsediğini belirtiyor. IMF’nin raporunda, Türkiye’nin uyguladığı kur politikası ‘sürünen kur’ kategorisinde değerlendiriliyor.

Related Posts

Avrupa’daki son üreticiydi… Dev tesis iflas etti

Avrupa’dan güneş enerjisi sektörü derin bir krizden geçiyor. Artan enerji maliyetleri ve Çin’den gelen sübvansiyonlu ürünlerin yarattığı yoğun rekabet, ülke genelinde güneş paneli üretimini olumsuz etkiliyor. Bu durum Avrupa’da son güneş paneli üreticisi olan dev şirketi de etkiledi. İflas başvurusu yapan şirket 250 çalışanının etkileneceğini duyurdu.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.