GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem çalışmaları başladı

Akademisyenler GES’lerdeki Arızaları Yapay Zeka ile Tespit Ediyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler, “Güneş Enerjisi Santrallerinde Çok Sınıflı Fotovoltaik Panel Arızalarının Termografik Görüntüleme ve Yapay Zeka ile Otomatik Tespiti” projesini hayata geçiriyor.

Proje kapsamında TÜBİTAK’tan destek alan akademisyenler, insansız hava araçlarıyla donatılan yapay zeka destekli programlar ile GES’lerdeki arızaları hızlı bir şekilde tespit ederek bakım maliyetlerini azaltmayı ve üretim verimliliğini artırmayı hedefliyorlar.

Projenin tamamlanması için 30 ay süre belirlendi ve Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki GES’lerde panel görüntülerinin elde edilmesi ve yapay zeka destekli arıza tespit sisteminin gerçek zamanlı test aşamalarına geçilmesi planlanıyor.

Projenin yürütücüsü olan KİÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Açıkgöz, GES’lerdeki arızaları tespit etmek için yapay zeka, termografik görüntüleme ve İHA teknolojisinin bir araya getirileceğini belirtti.

Açıkgöz, “Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisi santralleri, çevreye duyarlı ve temiz enerji üretimine katkı sağlarken ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Biz de projemizle bu santrallerdeki arızaları yapay zeka destekli sistemler ile tespit etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

“TÜBİTAK Destekli Proje GES’lerdeki Arızaları Geliştirmeyi Hedefliyor”

Projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin nedenini açıklayan Açıkgöz, GES’lerin çevresel etkilere maruz kalarak kronik sorunlar yaşayabildiğini ve projenin bu arızaları yapay zeka ile tespit etmeye odaklandığını belirtti.

“Arızaları Hedefe Odaklı Tespit Ediyoruz”

Proje kapsamında bölgesel haritalama sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Açıkgöz, “Drone teknolojisi ile bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurarak güneş enerji santrallerindeki arızaları tespit edeceğiz. Projemizin özgün bir değeri var ve yapay zeka, görüntü işleme ve drone teknolojisinin birleşiminden oluşuyor. Bu sayede güneş enerji santrallerindeki arızaları hızlı ve etkin bir şekilde tespit ederek verimliliği artıracağız.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, drone içerisine yüklü olan otonom uçuş planlama sistemi sayesinde arızaların tespitinde dışa bağımlılığın azalacağını ve periyodik bakımların verimlilik artarak azalacağını ekledi.

Related Posts

Yunusemre Belediyespor’un Yüzücüleri Balıkesir’de Başarıya İmza Attı

Yunusemre Belediyespor’un yüzücüleri, Balıkesir’deki Sporcu Eğitim Merkezi Seçme Yarışları’nda önemli dereceler elde etti. Irmak Pekkarakaş, 800 metre serbestte Türkiye üçüncüsü olurken, diğer sporcular da çeşitli sıralamalarla dikkat çekti.

Yoksulluk sınırı asgari ücreti 4’e katladı

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Altında bu hafta son olabilir!

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Geçen haftayı düşüşle açan altının çıkışı yüksek oldu. Yeni haftada da yükseliş sürdü. Küresel gerilimlerden etkilenen altın …

Trump vergiyi onayladı, belgeleri paylaştı! 1 Ağustos’ta başlıyor

Küresel ticaret düzeni bir kez daha ABD’nin korumacı politikalarının etkisi altına giriyor. Başkan Donald Trump, Avrupa Birliği ve Meksika’dan ithal edilen mallara yönelik yeni vergi kararını kamuoyuna duyurdu. Açıklama, Trump’ın sahibi olduğu sosyal …

Duster’dan sonra Boreal de geliyor

Türkiye’nin en büyük otomobil üreticilerinden OYAK Renault’nun geçtiğimiz yıllarda açıkladığı 400 milyon avroluk yatırımın modelleri belli olmaya devam ediyor. Duster üretimiyle başlayan yatırımın ikinci modeli ise yeni C SUV Boreal oldu. 2026’da üretilmeye başlanması planlanan model 54 ülkeye Türkiye’den ihraç edilecek.

Türkiye’ye 4 milyar 727 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolar oldu.