Ege Denizi’ndeki sarsıntılar başka depremleri tetikler mi? Prof. Dr. Naci Görür açıkladı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Çanakkale’nin Depremselliği ve deprem dirençli Çanakkale’ isimli konferans gerçekleştirildi. Söyleşiye, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür ve çok sayıda vatandaş katıldı. Prof. Dr. Naci Görür, konferanstan önce, Ege Denizi’nde yaşanan depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

‘ÜLKEMİZİN ETRAFINDAKİ LEVHA HAREKETLERİNE BAĞLI’

Güney Ege’de her yarım saatte bir deprem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Çoğunlukla 4 büyüklüğünde depremler oluyor. Zaman zaman da 5’in üzerine çıkıyor. En son en büyük 5.3 büyüklüğünde deprem oldu. Bu ülkemizin etrafındaki levha hareketlerine bağlı. Bugün Ege’de gördüğümüz deprem fırtınasının nedeni Afrika levhasının, Anadolu, Ege levhasının altına dalması, üsteki Anadolu levhasının gerilmesi ve lavların deniz tabanına çıkması. Bu çok evrilir ve gelişirse Anadolu’yu rahatsız edebilir. Öyle bir durum olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu tür deprem fırtınaları oldu. Belli bir süre devam edip ondan sonra duruyor, Ege’de yaşanan depremlerin de öyle olacağını düşünüyorum. Çok büyük bir depremlere neden olursa kıyılarımızda, kıyıya yakın yerlerde çok çürük bina yıkılmalarına, tsunamiye neden olur. Aksi halde pek bir sorun olacağını düşünmüyorum. AFAD, hükümetimiz de gerekli önlemleri almış. Oradaki belediye başkanları tsunami olabilecek yerleri belirlemişler, halkı uyarmışlar. Tedbirler alınmış” dedi.

‘ÖYLE BİR İNDİFANIN OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM’

Yunanistan’ın Santorini Adası’nda yaşanabilecek patlamanın etkileri hakkında konuşan Prof. Dr. Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Herhangi bir volkan indifa ettiğini düşünelim. Kilometrelerce gökyüzüne çıkıyor, çıkardığı küller ve lavlar etrafa yayılıyor. Bazen atmosferde güneşin ışığını kapatıyor. O kadar yoğun oluyor. O zaman bu toz bulutunun kimyasal özelliklerini düşünürsen insan için çok zararlı. Solunum yolları yönüyle insanların salığını etkiliyor. Öyle bir indifanın olacağını düşünmüyorum. Öyle bir volkanın harekete geçtiğinin belirtileri yok. Volkan yer yüzüne kadar çıkıp fışkıracaksa belirli bir süreç içerisinde bu hareketi belli ediyor. Yapılan araştırmalarla bir volkan ne zaman patlayacak, neleri sürükleyecek, önceden araştırıyorlar. Böyle bir belirti yok. Deniz altında olan depremler söz konusu. Bir volkan hareketi yok. Yeryüzünde bir volkan faaliyeti yok.”

‘TAMAMEN KLİMATOLOJİK NEDENLERLE YAŞANIYOR’

Depremlerin denizin çekilmesiyle ilgisi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Görür, “Önce deprem olur. Deprem olduğu zaman sallanır, yıkılır. Bu arada da ‘Tsunami olabilir’ diye uyarı verilir. Deniz seviyesi deprem olduktan sonra çekilir, uyarı gelir ondan sonra deniz seviyesi yükselmeye başlar. Şimdi bir deprem yok. Deniz çekilmiş. Depreme bağlı olarak bir çekilme yok ki tsunamiden şüphelenelim. Bugün ki deniz çekilmesi tamamen klimatolojik nedenlerle yaşanıyor. Atmosferdeki olaylar nedeniyledir. Bazı yerlerde özellikle rüzgar, fırtına, yüksek basınç, alçak basın alanları, sıcaklık, soğukluk yani atmosferik olaylar denizlerin zaman zaman böyle çekilmesine, yükselmesine neden olur. Bunun tektonik hareketlerle bir ilgisi yok” dedi.

‘ÇANAKKALE’NİN ZEMİNİ ÇÜRÜK’

Çanakkale’nin ‘Depremselliği ve Deprem Dirençli Çanakkale’ konulu konferansta da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “Çanakkale depreme dirençli bir kent değil. Depreme dirençli bir kent olmak için çalışmalar sürebilir. Çanakkale’nin zemini çürük. Hiç kendinizi aldatmayın. Çanakkale’nin sağlam olan yeri kuzeyinde ve güneyinde dağlık alanlar, daha yaşlı kayaların olduğu yer. Kuzey Anadolu Fayı’nda da Marmara Bölgesi’nde zaten deprem bekliyoruz. Siz bu iki kolun ortasında, üstelik çürük zeminde oturuyorsunuz. Bu fayların her biri de 7 ve üzerinde deprem üretebilir” diye konuştu.

Related Posts

Katar Gazze’de ateşkes ve esir takası için İsrail’e yeni bir teklif sundu iddiası

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Katar’ın İsrail’e sunduğu yeni teklife göre 60 günlük ateşkes ilan edileceği, 8 İsrailli esirin ilk gün, 2 esirin ise 50’nci gün serbest bırakılacağı iddia edildi. Yapılan haberde Katar, Hamas için ABD ise İsrail’in ateşkesi bozmamasını taahhüt edeceği yer aldı.

İngiltere’de en sıcak haziran ayı kayıtlara geçti

İngiltere’de en sıcak haziran ayı yaşanırken, Birleşik Krallık genelinde 1884’te başlayan ölçümlerden bu yana en sıcak ikinci haziran ayı olarak kaydedildi.

Okyanusun gizli devleri! Okyanus sırtlarında yeni keşifler

Yaklaşık 65.000 kilometre uzunluğunda bir ağ oluşturan bu sırtlar, Dünya’nın en uzun dağ zincirini oluşturuyor ve her okyanusun bir parçası olarak küresel bir sistemin parçası. Peki, bu sırtlar nasıl oluşuyor, ne anlama geliyor ve neden bu kadar …

Son Dakika… Cemil Tugay’dan ‘Tunç Soyer için düğmeye bastı’ iddialarına sert yanıt

Son Dakika… İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu 120 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin konuştu. Tugay, operasyona ilişkin şikayetçinin kendisi olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

CHP’li Yücel: ‘İzmir Barosu’nu göreve davet ediyorum’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyon sonrası CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel’den açıklama geldi.

AKP’li vekilden AKP’li il başkanına çok tartışılacak sözler: Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.