Bir ülke daha euroya geçiyor

Bulgaristan, 2026 Yılında Euroya Geçmeye Hazırlanıyor

Bulgaristan Merkez Bankası Başkanı Dimitar Radev, ülkenin 1 Ocak 2026 itibarıyla ulusal para birimi levadan euroya geçmeye hazır olduğunu duyurdu.

Radev, yaptığı basın açıklamasında, “Ülkemiz, euroya geçiş için gerekli tüm ön koşulları yerine getirdi. Hedefimiz, 1 Ocak’tan itibaren euroya geçiş yapmaktır.” dedi.

Radev, tam teşekkülü uyum sağladıklarını belirtirken kendi değerlendirmelerinin yeterli olamayacağını da vurguladı. Başkan, konuda nihai kararın Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’na ait olacağını ve onayları doğrultusunda katılım sürecinin tamamlanacağını ifade etti.

Euroya geçişte en önemli kriterlerden biri olan enflasyon konusunda ise Radev, Bulgaristan’ın gereken adımları attığını belirterek nisan ayına kadar yıllık ortalama enflasyon oranının yüzde 2,7 seviyesinde kaldığını açıkladı.

Euroya geçişin vatandaşların mevduat hesaplarındaki paralarını azaltmayacağını da vurgulayan Radev, “Yıllar önce euro bölgesine katılan ülkelerde vatandaşların gelirlerinde yüzde 10-15 artış kaydedildi ve yaşam standartları yükseldi.” şeklinde konuştu.

Bulgaristan Parlamentosu ve hükümetinin daha önce aldığı, ulusal para birimi levadan euroya geçişle ilgili kesin kararı referanduma sunmaya karşı olan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, ani bir kararla son sözün halka bırakılmasını önermişti.

Parlamento Başkanı Nataliya Kiselova ise bu talebin yasalara aykırı olduğunu belirterek, genel oturumda gündeme alınmasını reddetmişti.

Related Posts

‘Bugün itibarıyla destekleme ödemesi çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacak’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Ürün fark ödemeleri başta olmak üzere bugün itibarıyla 8 milyar 154 milyon liralık destekleme ödemesi çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacak.” dedi.

Tapu sahiplerinin en sık yaptığı 4 hata: Binlerce lira kaybettiriyor

Tapu sahibi olan milyonlarca kişi için önemli bir uyarı var! Satış sürecinde yapılan küçük hatalar, mülklerinizin değerinin büyük ölçüde düşmesine neden olabilir. Uzmanlar, özellikle fiyatlandırma hataları, bakım eksiklikleri ve yasal belgelere dikkat edilmemesi gibi unsurların evlerin değerini hızla düşürdüğünü belirtiyor. İşte bu hatalardan kaçınmak ve mülkünüzün değerini korumak için bilmeniz gerekenler.

En az 1.1 trilyon faiz ödeyeceğiz

Esnafından vatandaşına herkes kredi kartları ve kredilerle ayakta kalıyor. Kredi kartı ve kredi borcunda artış hızla devam ediyor.

Haftanın ilk işlem gününü borsa yükselişle tamamladı (10 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 172,75 puan artarken, toplam işlem hacmi 98,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 5,05, holding endeksi yüzde 1,87 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 7,81 ile spor, en çok …

Akaryakıta dev zam kapıda

Türkiye’de yılda iki kez, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranına göre akaryakıta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı uygulanıyor. Ekonomist İris Cibre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) akaryakıt zamlarını doğrudan etkileyecek olan …

Memur maaşları 180 bin lira! Milyonluk iş gücü açığı

Türkiye’de iş bulmak zorken, iyi koşullara ve iyi bir maaşa sahip iş bulmak ise çok daha zor. Özellikle gençler ekonomik şartlar nedeni ile yurtdışına gitmenin yolunu ararken, istihdam açığı yaşanan Almanya dikkat çekiyor. Dünyanın dördüncü, Avrupa …