Avrupa’daki son üreticiydi… Dev tesis iflas etti

Almanya’daki Güneş Paneli Üreticisi Glasmanufaktur Brandenburg (GMB) İflas Başvurusunda Bulundu

Almanya, güneş enerjisi sektöründe krize sürükleniyor. Dresden yakınlarındaki Tschernitz’te faaliyet gösteren güneş paneli üreticisi Glasmanufaktur Brandenburg (GMB), iflas etme kararı aldı. Şirketin genel müdürü Nico Succolowsky, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 250 çalışanın durumdan etkilendiğini duyurdu.

Avrupa güneş enerjisi sektöründeki ekonomik zorluklar, şirketin ve hissedarlarının çabalarına rağmen yeniden yapılandırma çözümlerini engelliyor. Kriz, enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra, özellikle Çin’den gelen sübvansiyonlu rekabetle daha da derinleşiyor.

Almanya’da şu an kurulu olan 107,5 gigawatt güneş enerjisi kapasitesinin 2030 yılına kadar 215 gigawatt’a yükselmesi bekleniyor.

2024 yılında Almanya’ya ithal edilen fotovoltaik sistemlerin neredeyse yüzde 86’sı Çin’den geldi. Bu durum, Almanya’dan yapılan ve geçen yıl yarıdan fazla azalarak 510 milyon Euro’ya gerileyen ihracatın üç katından fazla bir ithalat değeri anlamına geliyor.

ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Güneş modülü üretimi Almanya’da büyük bir düşüş yaşadı. 2024 yılında üretim yüzde 56 azalarak yaklaşık 1,5 milyon seviyesine geriledi ve bu eğilim yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Meyer Burger’in Almanya’daki iştiraklerinin iflas etmesiyle yaklaşık 600 çalışan etkilendi.

GMB, bulunduğu bölgede önemli bir işverendi. Bölge yöneticisi Harald Altekrüger, eyalet ve federal hükümetlere panel üretiminin kurtarılması için çağrıda bulundu. Altekrüger, iflasın ciddi bir darbe olduğunu belirterek, bu süreçte tüm paydaşlarla birlikte çalışacaklarını vurguladı.

AVRUPA’DAKİ SON ÜRETİCİ İFLAS ETTİ

Brandenburg Ekonomi Bakanı Daniel Keller, Avrupa’daki çerçeve koşulların, Avrupa’daki son güneş paneli üreticisinin bile iflas etmesine neden olduğunu belirterek hayal kırıklığını dile getirdi.

Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü, Alman güneş enerjisi endüstrisinin güçlendirilmesi için hükümete lobi yapmıştı. Araştırmacılar, Almanya’nın enerji dönüşümündeki öncü rolünü Çin’in sanayi politikalarının etkisiyle kaybettiğini vurguladı.

Related Posts

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.

Borsa güne nasıl başladı? (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,08 değer kaybederek 9.998,20 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,29 puan ve yüzde 0,10 artışla 10.008,49 puana çıktı. Bankacılık …