Antarktika’da TikTok etkisi: Dünyanın en soğuk noktası tatil merkezi halinde geldi

Antarktika, son zamanlarda dikkat çekici bir şekilde lüks tatil rotalarından biri haline geldi. İspanyol gazetesi El País, kıtanın turizm potansiyelindeki artışı ve bu durumun doğaya olan etkilerini inceledi.

Sosyal medyanın, özellikle TikTok’un, bu değişmedeki büyük rolü olduğu belirtiliyor. Penguenlerin doğal yaşam alanları, sosyal medya videolarıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Lüks gemilerle bölgeye gelen turistler, buzulları ve vahşi yaşamı gözlemlemekle kalmayıp aynı zamanda DJ performansları eşliğinde dans ediyor, penguen kostümleriyle yüzüyor ve buzullardan parçalar alarak keyif yapıyor.

El País’in haberine göre, Roald Amundsen gemisi gibi lüks kruvaziyerlerle Antarktika’ya gelen turist sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Uluslararası Antarktika Tur Operatörleri Birliği (IAATO) verilerine göre, 1990’ların başında yılda yaklaşık 7 bin olan ziyaretçi sayısı, 2017’de 44 bine, 2024’te ise 125 bine yükseldi.

Ancak, bilim insanları turistlerin kıtaya getirdiği istilacı türler ve karbon ayak izi gibi konularda endişeli. Yapılan araştırmalar, ziyaretçilerin Antarktika’daki karların erimesine neden olduğunu gösteriyor. Bu durum, bölgenin ekosistemine zarar verebilecek potansiyeli taşıyor.

Antarktika Antlaşması’na taraf olan ülkeler, turizmi sıkı denetim altına almak için adımlar atıyor. Turistlerden vergi alınması önerisi, Haziran ayındaki zirvede ele alınacak. Biyolog Antonio Quesada, kıtanın turistik bir eğlence merkezi olarak algılanmasının bilimsel çalışmaları ve ekosistemi tehdit edebileceğine dikkat çekiyor.

Ayrıca Antarktika’da iklim değişikliğinin de etkileri hızla hissediliyor. Nature Geoscience dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, kıtadaki bitki örtüsü son 40 yılda 10 kat büyümüş durumda. Uzmanlar, kıtanın doğal yapısını korumak için acil önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Özgür Özel’i tehdit eden bir kişi daha gözaltına alındı

Evlat katili Selçuk Tengioğlu adına sosyal medyada hesap açıp CHP lideri Özgür Özel’i tehdit eden bir kişi daha gözaltına alındı.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

18 yaşındaki genç tartıştığı kişiye taşla saldırdı

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. 18 yaşındaki Bayram Tekköse, taşla başına vurduğu Turgay Dündar’ı ağır yaraladı. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.

Tecavüz etti, boğdu, diri diri yaktı, betona gömdü! Canavarlık dediğin daha nasıl olur

Pınar Gültekin cinayeti davasında Yargıtay vicdan zedeleyen bir karar imza attı. Kararda, sanığın eylemini “canavarca hisle gerçekleştirmediği”ne hükmetti.