Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez bir ülkeye uzun süreli asker konuşlandırdı; Litvanya’dan “Bu tarihî bir gün” açıklaması

Litvanya Cumhurbaşkanı, Alman Ordusunun Litvanya’ya Konuşlanmasını Övdü

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Alman ordusunun bir tugayının Litvanya’da konuşlanmasına yönelik, “Bu tarihi bir gün. Bu güven, sorumluluk ve eylem günü.” dedi.

Nauseda, başkent Vilnius’u ziyaret eden Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Alman birliklerinin ülkeye konuşlandırılmasını “Litvanya tarihinde istisnai bir olay” olarak nitelendirdi. Bu durumun Litvanya ve Almanya’nın ortak değerlerini yansıttığını vurgulayan Nauseda, Alman birliklerine teşekkürlerini iletti.

Nauseda, Alman birliklerinin gelişinin, uzun süredir süregelen dostluğu ve son yıllarda kaydedilen stratejik ilerlemeyi yansıttığını belirterek, “Bu tarihi bir gün. Bu güven, sorumluluk ve eylem günü.” sözleriyle duygularını aktardı.

Zapad Tatbikatı ve Litvanya Savunma Bakanı’ndan Mesajlar

Cumhurbaşkanı Nauseda, eylüldeki Rusya-Belarus ortak Zapad askeri tatbikatının Baltık ülkelerine yönelik gerginlik kaynağı olduğunu ifade ederken, Litvanya Savunma Bakanı Dovile Sakaliene de ülkenin geçmişte yaşadığı acıları ve değişen güvenlik dinamiklerini vurguladı.

Sakaliene, Alman tugayının ülkeye konuşlanmasını onurlandırarak, Litvanya’nın geçmişin ve geleceğin düşmanlarına karşı güçlü durduğunu belirtti.

Alman Tugayının Litvanya’ya Konuşlandırılması

Associated Press (AP) ajansının haberine göre, Litvanya’ya Alman tugayının konuşlandırılma kararı, Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle Vilnius yönetiminin baskıları sonucu alındı. Şu anda Litvanya’da 400 Alman askeri bulunurken, yıl sonuna kadar bu sayının 500’e çıkarılması planlanıyor.

Alman birliklerinin NATO’nun Litvanya’daki çok uluslu gücüne katılacağı ve toplam asker sayısının 1800’e çıkarılacağı öngörülürken, 2026 yazına kadar bu sayının 2 bine çıkarılması hedefleniyor. Ancak NATO standartlarına göre Litvanya’nın altyapısının gereksinimleri karşılaması gerektiği belirtiliyor.

Litvanya’ya konuşlandırılan Alman birlikleri, tarihte ilk kez uzun vadeli bir konuşlandırma olması bakımından önem arz ediyor. Bu adım, Litvanya’nın stratejik konumunu daha da güçlendirirken, Rusya ve Belarus arasındaki jeopolitik dengeyi de etkiliyor. (AA)

Related Posts

Resmî Gazete’de bugün (22 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 22 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

PKK’nin ‘fesih’ bildirisi sonrası gündemdeydi: Mansur Yavaş’tan dikkat çeken ‘Lozan’ çıkışı

Terör örgütü PKK’nin “fesih” bildirisinde Lozan Antlaşması’nı hedef alan ifadeler tartışılmaya devam ederken; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Lozan Antlaşması’nın tarihsel anlamının tartışma konusu edildiği bir dönemde, Millî Mücadele Rotası’nı hayata geçirmek, bu topraklarda verilen büyük direnişi ve bağımsızlık iradesini hatırlatmak açısından son derece kıymetlidir” diye konuştu.

‘Türk Maldivleri’ dünya basınında: ‘En popüler tatil destinasyonu’

Antalya açıklarında yer alan ve “Türkiye’nin Maldivler’i” olarak anılan Suluada dünya basınında.

CHP’li Tanrıkulu’ndan THY’nin bilet kampanyasına tepki

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türk Hava Yolları’nın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlediği uçak bileti kampanyasına tepki gösterdi.

Eski sevgilisini kıskandı, kovulmasını istediği kafeyi kurşunlattı

Adana’da bir genç, eski sevgilisinin başka biriyle görüştüğünü öğrenince çalıştığı kafenin sahibini tehdit etti. Talebi karşılık görmeyince kafeye silahlı saldırı düzenletti. Olayla ilgili 5 kişi tutuklandı.

Trump’tan Biden’ın kanser teşhisine yorum: Şaşırdım

ABD Başkanı Donald Trump, eski ABD Başkanı Joe Biden’ın kanser teşhisine ilişkin “Kamuoyuna daha erken duyurulmamasına şaşırıyorum çünkü 9. seviyeye gelmek uzun zaman alıyor” dedi. Trump, Beyaz Saray’da basına yaptığı açıklamada Biden’ın prostat …