İstanbul’daki deprem Yunan basınında: “Marmara fayı çok büyük ve tehlikeli”

Uzmanlar: Marmara’da Tehlikeli Fay Hattı Var

İstanbul’u sarsan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Yunan basınına açıklamalarda bulunan uzmanlar, Marmara Denizi çevresinde çok büyük ve tehlikeli bir fay hattının varlığına dikkat çekti.

OPEN TV’ye konuşan Sismolog Kostas Papazachos, “Fay hattı oldukça büyük, İstanbul’a oldukça yakın ve geçmişi oldukça zorlu. Son 300 yılda, bölgede benzeri görülmemiş büyük zararlara yol açan çok büyük depremlere neden olmadı. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde benzer bir depremin olması ihtimalini hesaplayan bir dizi model bulunmakta. Bu oldukça tehlikeli ve büyük bir depremin şiddetli sonuçları olacaktır” şeklinde konuştu.

Papazachos, İstanbul’un büyük bir kent merkezi olması açısından endişe verici olduğunu belirtirken, gelecekteki bir depremin 7 şiddetine yaklaşabileceğini vurguladı çünkü “7’lerin bu fay hattında tipik depremler olduğunu” ifade etti.

Yunanistan’ın da olası depremden etkilenebileceğini dile getiren Sismolog, “Marmara bölgesinde büyük depremler olduğunda, genellikle, 1999’da olduğu gibi, sonraki 5-10 yıl içerisinde kuzey Yunanistan bölgesinde daha fazla aktivite gözlenebilir. Hatırlarsınız, 1999’da önümüzdeki dönemde çok ciddi bir hareketlilik yaşayacağımızı biliyorduk.”

Yunanistan’daki Tektonik Yapılar Üzerinde Etki Beklenmiyor

Öte yandan, Yunanistan Depremle Mücadele Kurumu (OASP) Başkanı Efthimios Lekkas da İstanbul’daki 6,2 büyüklüğündeki depremin Yunanistan’daki tektonik yapıları harekete geçirmeyeceğini öngörüyor.

ERT’ye konuşan Lekkas, “Bu depremin Yunanistan’daki tektonik yapıları etkilemesi beklenmiyor, ancak büyüklüğü artmazsa, durum böyle olmazsa, o zaman Yunanistan bölgesindeki etkileri görmek için durumu değerlendireceğiz” dedi.

Related Posts

Bakanlardan ‘deprem’ açıklaması: ‘Riskli binalara girmeyin’

Son dakika gelişmesi… İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, dün İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili ortak açıklamada bulundu.

İstanbul’daki depreme “ABD gemisi sondajı neden oldu” iddialarına yalanlama

T.C. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, İstanbul’da yaşanan deprem sonrası gemi iddialarını yalanladı. Açıklamada, “Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.” denildi.

İstanbul depreminin teknik analizi | AFAD: Depremde 35 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde hat kırıldı

AFAD, dün saat 12.49’da Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ilk analizini yayınladı. Analize göre, depremde 35 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde bir hat kırıldı. Sağ yanal atımlı bir hareketin oluştuğu depremde fay üzarinde 30 cm’lik yer değiştirme yaşandığı ifade edildi.

Depremde surdan dev parça düştü: Faciadan dönüldü

İstanbul’da meydana gelen depremde Fatih’te bulunan tarihi sur duvarında hasar oluştu. Sur duvarından dev parça yere düşerken, olay anında bölgede kimsenin olmaması faciayı önledi.

Naci Görür’den “Evimize girelim mi” sorusuna yanıt

Marmara Denizi’nde meydana gelene büyük korkuya neden olan 6,2’lik depremin ardından gözler bilim insanlarına çevrildi. Evlerine girmeye çekinen birçok kişiden mesaj geldiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, “Resmi organların bu binaya girmeyin dediği yerlere kesinlikle girmeyin.” dedi.

AKP’li Şamil Tayyar’dan dikkat çeken çıkış: ‘Cumhur İttifakı’nda bir şeylerin yolunda gitmediğini öğrendim’

Cumhur İttifakı’nda bir şeylerin yolunda gitmediğini öğrendiğini dile getiren AKP’li Şamil Tayyar, Erdoğan ile Bahçeli’nin yakın zamanda bir araya geleceğine yönelik kulisi bilgisini “Randevu planlaması yapılıyor” diye aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir