Tayvan, Çinli SMIC’in teknoloji çalışanlarını çaldığını söylüyor

Tayvan Adalet Bakanlığı’na bağlı soruşturma bürosu, Çin’in en büyük çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) hakkında, Tayvanlı mühendisleri yasadışı yollarla işe almakla ilgili bir soruşturma başlattı. Yetkililer, SMIC’in Tayvan’da paravan bir şirket üzerinden mühendisleri cezbetmeye çalıştığını iddia ediyor.

SMIC, Tayvan’da yetenek avlıyor

Soruşturma bürosu yaptığı açıklamada SMIC’in Tayvan’da, Pasifik’teki Samoa eyaletinden bir firma gibi davranarak mühendisleri işe almak için bir yan kuruluş kurduğunu söyledi. Bu yan kuruluşun, Tayvan’ın en önemli yarı iletken üretim merkezi olan Hsinchu bölgesinde faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Ancak yetkililer, şirketin operasyonlarıyla ilgili daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Tayvan, küresel yarı iletken üretiminde kritik bir konumda bulunuyor ve dünyanın en büyük çip üretim şirketlerinden biri olan TSMC’ye ev sahipliği yapıyor. SMIC ise son yıllarda ABD’nin yarı iletken sektörüne yönelik ihracat kısıtlamalarına karşı yerli üretim kapasitesini güçlendirmeye odaklanmış durumda. Çin’in bu doğrultuda adadaki yüksek teknoloji birikimine ve yetenek havuzuna ulaşmak için çeşitli dolaylı yöntemler kullandığı iddia ediliyor.

Aktarılanlara göre Tayvan, bu ay içinde yasa dışı işe alım faaliyetlerinde bulunduğundan şüphelenilen 11 şirkete yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenledi. 180 kişinin katıldığı baskınlarda 34 farklı adreste arama yapıldı ve 90 kişi sorgulandı. SMIC de soruşturma altındaki şirketler arasında yer alıyor.

Çin’in Tayvanlı mühendisleri cezbetmek için sık sık paravan şirketler kurduğu ve bu şirketlerin genellikle Tayvan merkezli veya yabancı bir kuruluş gibi gizlendiği ifade ediliyor. Ayrıca, bu tür şirketlerin Tayvan’daki insan kaynakları firmalarıyla iş birliği yaparak mühendis avına çıktığı veya gizli ofisler kurduğu öne sürülüyor.

Related Posts

Otomotiv devi dev fabrikalarını kapatabilir. Kimse tahmin bile edemiyor

Fransız-İtalyan otomotiv devi Stellantis, Avrupa Birliği’nin (AB) karbon emisyon hedeflerine uyum sağlayamaması nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Şirketin Avrupa başkanı Jean-Philippe Imparato, Roma’da düzenlenen bir konferansta, AB’nin CO2 …

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Apple’ın bir döneme damga vuran modeli emekliye ayrıldı

Apple, 2018 yılında piyasaya sürdüğü iPhone XS modelini “külüstür” (vintage) ürünler listesine dahil etti. Bu kararla birlikte iPhone XS, teknoloji tarihindeki yerini alırken kullanıcılar için de bir dönem sona erdi.