Salda Gölü Bilim Merkezi Açılıyor

BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Salda Gölü Bilim Merkezi’nin ‘bilim kampı’ olarak kullanılacağını söyledi. Prof. Dr. Dalgar, “İnsanların gölle ilgili bilimsel verilere ulaşabileceği, içinde göl gözlem istasyonu olan ve bu bölgenin ekolojik yapısını da inceleme fırsatı olacak merkez oluşturuldu” dedi.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, geçen pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Salda Gölü Bilim, Eğitim ve Doğa Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi’ ile ilgili bilgi verdi. Rektör Prof. Dr. Dalgar, Salda Gölü’nde doğa, çevre ve gölle ilgili araştırmalar yapmak üzere bir Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruluşunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Salda Gölü’nün, Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından ve önemli turizm potansiyeline sahip merkezlerinden olduğunu belirten Prof. Dr. Dalgar, “Özellikle UNESCO’nun jeolojik miras listesine girdikten sonra Salda Gölü’ne olan ilgi çok daha nitelikli bir ilgiye dönüştü. Gelip sadece o manzarayı, beyaz kumsalları seyretmek isteyenlerin ötesinde artık gölle ilgili, doğa ile ilgili bilinçli araştırmacıların ve ‘bilim turizmi’ dediğimiz konsepte giren bir kitle buraya ilgi göstermeye başladı. Bunun karşılığında da buraya gelen insanların gölle ilgili bilimsel verilere ulaşabileceği, içinde göl gözlem istasyonu olan ve bu bölgenin ekolojik yapısını da inceleme fırsatı olacak. Özellikle liselerde, orta öğretim kurumlarında, üniversitelerde öğrencilerin bilim kampları kapsamında gelip bilim kampı yapabileceği bir merkez oluşturulmuş oldu. Salda Gölü’nün hem korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması anlamında geleceğe daha iyi taşınması ve burasıyla ilgili nitelikli araştırmaların yapılması noktasında çok faydalı olacağını düşünüyorum. İnşallah bu bilim merkezimiz üniversitemiz, Burdur’umuz, ülkemiz için hayırlı uğurlu olur” dedi.

‘DEĞİŞİMLER ANLIK OLARAK İZLENECEK’

Merkezde sadece MAKÜ’den değil, dünyanın her yerinden akademisyenlerin gelip bilimsel çalışmalar yapabileceğini belirten Prof. Dr. Dalgar, “Belirli temel düzeyde laboratuvar analizlerini yapabilecekleri bir altyapı burada mevcut olacak. Üniversitemizin Salda Gölü kenarında bulunan uygulama otelinde konaklama imkanı sunulacak. Dolayısıyla burası bilim kamplarının yapıldığı merkeze dönüşecek. Ayrıca göle kuracağımız göl gözlem istasyonu ile göldeki biyolojik ve jeolojik değişimler anlık olarak izlenecek ve bunlar araştırmacılarla paylaşılabilecek. Bu da araştırmacılar önemli bir imkan sağlayacak” diye konuştu. Salda Gölü Bilim Merkezi Müdürlüğü’ne MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle’nin getirildiğini de belirten Rektör Dalgar, “Merkezde hafta içinde, hafta sonunda gelen ziyaretçileri bilgilendirecek bir ekip de görev yapacak” dedi.

HABER- KAMERA: Mesut MADAN

Related Posts

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Özgür Özel’i tehdit eden bir kişi daha gözaltına alındı

Evlat katili Selçuk Tengioğlu adına sosyal medyada hesap açıp CHP lideri Özgür Özel’i tehdit eden bir kişi daha gözaltına alındı.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

18 yaşındaki genç tartıştığı kişiye taşla saldırdı

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. 18 yaşındaki Bayram Tekköse, taşla başına vurduğu Turgay Dündar’ı ağır yaraladı. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.

Tecavüz etti, boğdu, diri diri yaktı, betona gömdü! Canavarlık dediğin daha nasıl olur

Pınar Gültekin cinayeti davasında Yargıtay vicdan zedeleyen bir karar imza attı. Kararda, sanığın eylemini “canavarca hisle gerçekleştirmediği”ne hükmetti.