Yedigöller alarm veriyor: Belli bir süre turizme kapatılsın

Yedigöller Milli Parkı’nın doğası, rekreasyon faaliyetleri ve yüksek ziyaretçi sayıları nedeniyle tahribata uğruyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) Bolu Şube Müdürlüğü, bölgedeki doğa tahribatını değerlendirmek ve rehabilitasyon yöntemlerini belirlemek için toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Simay Kırca Flores, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinden öğretim üyeleri Prof. Dr. Akif Keten, Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Prof. Dr. Engin Eroğlu, Doç. Dr. Serir Uzun, Dr. Bilal Çetin, Dr. Murat Sargıncı, Dr. Nihan Koçer, Dr. Öğr. Neval Güneş Özkan, DKMP 9. Bölge Müdürlüğü ve Bolu DKMP Müdürlüğü yetkilileri, Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitü yetkilileri katıldı.

TOPLANTIDA 2 PLANA DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplantıya ilişkin DKMP’den yapılan bilgilendirmede, “Milli park alanında daha önce yapılan bilimsel çalışmalar değerlendirilirken; antropojenik tehditler ve alanda yarattığı olumsuz etkiler ile bu olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi ile ilgili görüşler paylaşıldı.

DHA’nın haberine göre Milli Park Uzun Devre Gelişme Planının önerdiği ‘Göllerin Ekolojik Olarak İyileştirilmesi Alt Planı’ ve ‘Ziyaretçi Yönetimi Alt Planı’ uygulamalarının hayata geçirilmesinin önemine değinildi” ifadeleri yer aldı.

‘TURİZM AKTİVİTELERİNE KAPATILMALI’

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Yedigöller Milli Parkı’nın bir süreliğine turizm aktivitelerine kapatılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bölgede yaşlı anıtsal nitelikte ağaçların öldüğünü görüyoruz. Turizm kapsamında çok fazla ziyaretçi bölgeye geliyor. Toprakta sıkışma meydana geldi. Milli park ilan edilen özellikle 7 gölün bulunduğu çekirdek kısmındaki bir bölgeye bu kadar ziyaretçinin alınmaması, gözlemlerin uzaktan yapılması gerekiyor. Acil eylem planının devreye alınması ve 7 gölün olduğu alanın rehabilite edilmesi amacıyla belli bir süre turizm aktivitelerine kapatılması gerekiyor. Acil eylem planı devreye alınmalı.”

‘HERKESİ EKOLOJİK SİSTEMİN KALBİNE YIĞDIK’

Bölgedeki rekreasyon çalışmalarına dikkat çeken Aksoy, “Yedigöller’i, 3 il kullanıyor, 4 farklı ana ulaşım yolundan 3 farklı girişi var. Bu kadar yoğun rekreasyon varken, ne kadar proje yaparsanız yapın tahribatı önleyemezsiniz. En zengin su kaynaklarının olduğu yere 15-20 santim asfalt atılıyor. Bu turizmin planlanması lazım. 7 gölü yapan doğal sistemi, yapay hale getiriyoruz. Dünya’nın hiçbir yerinde örneği yok. 7 tane gölü yapan ekolojik sistemin kalbine herkesi yığdık” diye konuştu.

YEDİGÖLLER İÇİN AKADEMİK ÇALIŞMA YAPILDI

Yedigöller Milli Parkı hakkında Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu akademisyenleri Prof. Dr. Necmi Aksoy, Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Doç. Dr. Engin Eroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Nihan Koçer ve Dr. Öğr. Üyesi Neval Güneş Özkan tarafından, ‘Yedigöller Milli Parkı, Kargalı Gölcük ve Göksu Tabiat Parklarındaki Doğal Sucul Bitki Türlerine Yönelik Tehditlerin Belirlenmesi’ araştırma makalesi yayımlanmıştı. 2024 yılında yayımlanan makalede bölgenin doğasının insan eliyle bozulduğuna dikkat çekilmişti.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Özgür Özel’i tehdit eden bir kişi daha gözaltına alındı

Evlat katili Selçuk Tengioğlu adına sosyal medyada hesap açıp CHP lideri Özgür Özel’i tehdit eden bir kişi daha gözaltına alındı.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

18 yaşındaki genç tartıştığı kişiye taşla saldırdı

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. 18 yaşındaki Bayram Tekköse, taşla başına vurduğu Turgay Dündar’ı ağır yaraladı. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.

Tecavüz etti, boğdu, diri diri yaktı, betona gömdü! Canavarlık dediğin daha nasıl olur

Pınar Gültekin cinayeti davasında Yargıtay vicdan zedeleyen bir karar imza attı. Kararda, sanığın eylemini “canavarca hisle gerçekleştirmediği”ne hükmetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir