2026’da yollarda: 18 dakikada şarj olan katı hal pilleri geliyor

Stellantis, 2026’da Yollarda 18 Dakikada Şarj Olan Yenilikçi Katı Hal Pilleriyle Tanıştırıyor

Stellantis, Fiat, Jeep, Dodge ve Ram gibi markaların ana şirketi olarak bilinen dev otomotiv şirketi, Factorial ile yaptığı iş birliğiyle otomotiv dünyasına güçlü bir giriş yapmaya hazırlanıyor. İki şirketin birlikte geliştirdiği katı hal pilleri, 2026 yılında kullanıma sunulacak.

Geleneksel lityum iyon pillere kıyasla daha hızlı şarj, daha uzun menzil ve üstün performans vaat eden katı hal pilleri, elektrikli araçlar için yeni bir çağ açmaya hazırlanıyor. Bu yenilikçi piller, Stellantis’in geliştirdiği “Factorial Elektrolit Sistem Teknolojisi” (FEST) sayesinde sadece 18 dakikada yüzde 15’ten yüzde 90’a kadar şarj olabilme kapasitesine sahip.

Factorial Elektrolit Sistem Teknolojisi (FEST)

Factorial’in FEST teknolojisi, lityum metal anot, yarı katı elektrolit ve yüksek kapasiteli katot bileşenlerini bir araya getiriyor. Stellantis’in geliştirdiği 77Ah FEST hücreleri, 600’den fazla şarj döngüsüyle 375 Wh/kg enerji yoğunluğu sunarak büyük formatlı lityum metal katı hal pillerinde çığır açıyor. Bu piller, yüksek güç çıkışı sağlayarak elektrikli araçların performansını artırıyor.

Aynı zamanda, Factorial’in pilleri farklı hava koşullarında üstün performans gösteriyor; -30°C ile 45°C arasında işlevselliğini koruyabiliyor. Factorial Energy CEO’su Siyu Huang, bu pillerin yüksek enerji yoğunluğu, uzun ömür, hızlı şarj ve güvenlik özelliklerini bir arada sunmasının önemine dikkat çekiyor.

Katı Hal Teknolojisinde Önemli Gelişmeler

Stellantis’in liderlik yolunda ilerlediği pil teknolojisinde, Hyundai, Mercedes gibi dev markalar da Factorial’e yatırım yaparak rekabette yer alıyor. Reuters’ın tahminlerine göre, yarı katı hal piller 2026 yılında elektrikli araçlarda kullanılmaya başlanacak. Honda, 2030’lu yılların ortalarında bu yenilikçi pillerle donatılmış araçlarını pazara sürmeyi planlarken, Toyota 2028 yılına kadar 1.000 kilometre menzil sunabilen katı hal pillerini seri üretime geçirmeyi hedefliyor.

Related Posts

Acil durum & deprem çantasında neler olmalı? (AFAD listesi)

Deprem bölgesinde yaşıyorsanız, her an büyük bir sarsıntının meydana gelebileceği ve sizin ve sevdiklerinizin hayatta kalmasının bir öncelik olduğu aşikardır. Sonucunda siz ve aile bireyleri evi boşaltmak zorunda kalabilirsiniz. Bilmeniz gereken …

Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem terimleri çok merak edilenler arasında. Bu makalede ise öncü deprem nedir, artçı deprem nedir sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados liderliğinden yapılan araştırmada en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrobun ok hücreli bir dokuya dönüşme yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı.

Arkeologlar gladyatörlerin aslanla savaştığını kanıtladı

Bir Roma gladyatörünün iskeletinde tespit edilen ısırık izleri, insan ile aslan arasındaki bir çarpışmanın ilk arkeolojik kanıtı olarak değerlendiriliyor

Enerjik YEO projesi, okulları güneş enerjisiyle donatacak!

YEO Teknoloji, çocuklara enerji bilinci kazandırmak ve sürdürülebilir yaşamı hayatın doğal bir parçası haline getirmek amacıyla “Enerjik YEO” sosyal sorumluluk projesini başlattı. Proje kapsamında yazar Ömür Kurt tarafından hazırlanan kitap ile …

Ünlü harita uygulaması tarihe karışıyor: 3 ay sonra kullanılamayacak

Microsoft, Windows 8 döneminden beri var olan fakat beklenen ilgiyi görmeyen 12 yıllık uygulamasına veda etmeye hazırlanıyor. Uygulamanın tamamen kaldırılacağı tarih de açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir